Premenopaus

Klimakteriet - Typ 1

Premenopaus är första tiden i klimakteriet. Under denna tid upplever du inte några klimakteriesymtom men trots det börjar små hormonella förändringar uppstå i kroppen. Under denna period är du fortfarande fertil och blödningarna är ofta regelbundna, men kan också vara oregelbundna. Du kan uppleva symtom som bl.a. sömnsvårigheter, förändring i ditt psykiska mående, ledbesvär och urinvägsbesvär, men orsakerna till dessa är andra än just klimakteriet och en minskad östrogen- och progesteronproduktion.

Typiska symtom

Många upplever inte några symtom när man är i premenopaus, men en del kan uppleva förändrat blödningsmönster med kortare menscykel och svårare PMS. När du däremot närmar dig perimenopaus blir din menscykel ofta längre, varierar i längd och blödningarna blir rikligare. Ibland kan blödningen helt hoppa över en cykel för att sedan bli regelbunden igen.

Råd till dig som är Typ 1

Små förändringar har börjat, det är normalt och inte något du inbillar dig. Detta är en perfekt tid för dig att reflektera över ditt mående och din livsstil samtidigt som du kan förbereda dig för vad som komma skall.

Med bra information och förståelse kommer du bättre kunna hantera och bemöta de symtom som just du kanske kommer att drabbas av. Du kan också göra mycket själv för att minska risken för svåra problem under dina år i klimakteriet. Vi rekommenderar att du ser över din livsstil både när det gäller sömn, stress, kost och fysisk aktivitet. Rökare kommer i genomsnitt tidigare in i klimakteriet och får mer symptom. Om du är rökare är det viktigt att du verkligen försöker sluta, antingen själv eller söker hjälp med att sluta. Att hitta en balans i livet är svårt men viktigt.

Upplever du att dessa besvär påverkar din livskvalitet så rekommenderar vi att du träffar en läkare eller barnmorska.

Du kan boka tid hos Womnis läkare eller barnmorskor här.

 

 

Texten är granskad av: Mats Hammar, Professor emeritus och tidigare överläkare i obstetrik och gynekologi, Universitetssjukhuset i Linköping.

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid