Prematur ovariell insufficiens (POI)

Utebliven menstruation i kombination med upprepade förhöjda FSH värden i blodet hos en kvinna under 40 år är tecken på så kallade Prematur Ovariell Insufficiens (POI). POI orsakas av att äggstockarna sviktar och i 90 % av fallen känner man inte till orsaken till sjukdomen. I cirka 10% av fallen orsakas POI av autoimmun sjukdom, kromosomrubbning eller behandling med cytostatika eller strålning vid cancer.

Typiska symtom

Symtom är utebliven menstruation i kombination med typiska klimakteriesymtom till exempel vallningar och svettningar, psykiska besvär och nedsatt sexlust.

Råd

Kontakta en specialist inom gynekologi för bedömning och utredning, sannolikt erbjuds du behandling med MHT (hormonterapi) åtminstone till förväntad menopausålder (ca 51 år) om inga hinder föreligger och även om du är besvärsfri. Annars ökar risken för utveckling av benskörhet och frakturer, demenssjukdom och hjärt-kärlsjukdom.

 

Text granskad av: Mats Hammar, Professor emeritus och tidigare överläkare i obstetrik och gynekologi, Universitetssjukhuset i Linköping.

 

 

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid