Klimakteriet och diagnoser

Åldern kring klimakteriet är en tid då andra sjukdomar kan debutera hos kvinnor och det kan vara svårt att skilja på olika symtom som uppstår. Vissa diagnoser kan även påverka vilken behandling som går att genomföra mot klimakteriebesvär.

Läs om några av de vanliga besvären och sjukdomarna som påverkar kvinnor i klimakteriet.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och mer än var tionde kommer att drabbas. Hur ska du som drabbas tänka kring hormonbehandling och vad finns det för alternativ?

Besvär vid PMS och PMDS kan vara av både kroppslig, mental och känslomässig karaktär. PMS förvärras ofta innan menopaus runt 40 års ålder och de som tidigare inte haft besvär med PMS börjar känna av förändringar i sitt mående.

Symptom som hjärndimma, ledvärk, håravfall, trötthet, nedstämdhet och viktproblem är vanliga vid både underfunktion av sköldkörteln och i klimakteriet.

Det är inte ovanligt att kvinnor har besvär från urinvägarna. Även om risken ökar med stigande ålder, antal graviditeter och vaginala förlossningar kan det drabba även yngre kvinnor och kvinnor som aldrig varit gravida.

Torra slemhinnor i mun, ögon och näsa är vanliga symtom på allergi, men även på klimakteriet. Allergier mot pollen och pläsdjur kan även orsaka trötthet med nedsatt energi och driv som leder till mycket besvär hos en allergiker.

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid