Avvikande klimakterieförlopp

Klimakteriet - Typ 7

Befinner du dig i Typ 7 följer du inte den vanliga vägen från Premenopaus till Menopaus.

Typiska symtom

Varför du inte följer den vanliga vägen kan t.ex. bero på att du tar p-piller, har en hormonspiral, p-spruta eller p-stavar, har genomgått en operation där livmodern och/eller äggstockar tagits bort, har PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) eller är under behandling för bröstcancer. Vissa av de typiska Premenopausala symtomen kommer då maskeras. Det kan t.ex. vara så att du inte har någon menstruation eller alltid haft oregelbundna blödningar pga PCOS och därför inte kommer notera någon förändring. Vanliga klimakteriesymtom som t.ex. svettningar och värmevallningar, psykiska besvär, nedsatt sexlust och sömnproblem kommer dock kunna uttrycka sig precis som hos de kvinnor som följer ett vanligt förlopp med sjunkande könshormoner.

Råd till dig som är Typ 7

Det är viktigt att dina symtom inte förbises eller diagnostiseras som annan sjukdom. Det är därför viktigt att du får en grundlig utredning av en medicinsk expert och i förbindelse med detta den behandling som just du har behov för.

 

Text granskad av: Mats Hammar, Professor emeritus och tidigare överläkare i obstetrik och gynekologi, Universitetssjukhuset i Linköping.

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid