Gynekolog för bedömning och utredning

Om du upplever besvär från underlivet kan det vara bra att få en gynekologisk undersökning ev kombinerat med bl.a. ultraljud. Detta är särskilt viktigt om du efter menopaus återfår blödningar från underlivet för att hitta orsaken till dina besvär.

Gynekologen kommer också undersöka dina slemhinnor i underlivet samt dina äggstockar och folliklar/äggreserv för att bedöma om du är i klimakteriet eller inte. Bara i enstaka fall kompletterar man med blodprov för att bekräfta klimakteriet, men oftast behövs det inte. Gynekologen kommer samtidigt bedöma utifrån dina symtom och din riskprofil om hormonbehandling är ett alternativ om det är något du önskar.

När ska du vända dig till en gynekolog för att få hjälp?

    • Vid rikliga och långa mensblödningar. Det kan vara svårt att avgöra om just du har rikliga och långa blödningar men om de har förändrats och påverkar din livskvalitet negativt rekommenderar vi gynekologkontakt. Tecken kan vara att du t.ex. har svårt att gå ut som vanligt för att du måste byta bindor/tamponger ofta och är rädd för att det ska blöda igenom eller att du har koagler i mensblodet. Risken med upprepade eller långvariga rikliga blödningar är blodbrist (anemi) som resulterar i trötthet och svaghet. Oftast kan man behandla både rikliga blödningar och blodbrist, därför är det viktigt att söka vård.
    • Är du i Typ 4 alltså postmenopausal och inte haft blödning på över 1 år men plötsligt börjar få blödningar igen ska du alltid söka gynekolog för bedömning.
    • Har du mycket symtom från underlivet med t.ex. torrhet, skav, klåda och flytningar kan det vara fördelaktigt med en gynekologisk undersökning.

Du kan boka tid till en läkare på WOMNI för konsultation och vid behov kan du remitteras till en gynekolog.

Text granskad av: Mats Hammar, Professor emeritus och tidigare överläkare i obstetrik och gynekologi, Universitetssjukhuset i Linköping.

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid