Sexuell hälsa

Under klimakteriet, i samband med att östrogen sjunker är det inte ovanligt att kvinnor uttrycker förändringar i sin sexuella hälsa. Det vanligaste är att sexlusten sjunker, den sexuella tändningen tar längre tid, tankar på sex minskar, orgasmupplevelsen förändras och på grund av bristande fuktighet i slidan kan samlag tyvärr bli smärtsamma.

Hur kvinnor upplever förändringarna är olika. En del märker inte av några förändringar överhuvudtaget, en del kvinnor besväras inte trots förändringar, medan för andra kan det innebära svåra besvär samt påverka livskvalité.

Kvinnors sexualitet är komplext och det är många faktorer involverade i hur man upplever sex. Det finns faktorer som kan förstärka eller förminska en kvinnas sexlust. Relationsfaktorer är viktigare än låga östrogennivåer för sexlusten och kan påverka sexlivet till det bättre eller sämre. Närhet och förståelse för varandra ger en positiv effekt. Även god sömn och fysisk aktivitet påverkar sexlusten till det bättre medan dålig sömn, stress, relationsbesvär har motsatt effekt.

Viktigt att tänka på

  • Använd med fördel alltid glidmedel.
  • Om du upplever att det inte hjälper kan du prova lokalt östrogen som går att köpa receptfritt på apoteket. Använd lokalt östrogen enligt beskrivning.
  • Kvinnors behov av känslomässig närhet ökar. Då är det extra viktigt med kommunikation med partnern kring sexuella behov och de förändringar som uppstått. Berätta för din partner vad du mår bra av och vad som inte känns bra sexuellt.
  • Eftersom den sexuella tändningen tar längre tid behöver förspelet få ta stor del. Att lära sig andra tekniker än omslutande samlag kan vara hjälpfullt som t.ex. klitorisstimulering, oralsex eller att prova sexhjälpmedel.

Upplever du samlagssmärtor eller problem med sexlivet i din parrelation kan det vara en god idé att boka rådgivning med en sexolog. Hos Womni kan du boka digital rådgivning med en auktoriserad klinisk sexolog.

Vi kan även rekommendera ett samtal med en av våra kunniga barnmorskor för mer information och rådgivning.