Vad händer med musklerna i klimakteriet?

Östrogenets funktion

Östrogen har sin främsta funktion i det reproduktiva systemet men har även effekt i andra vävnader och organ tex hjärtkärlsystemet, nerv- och immunsystem samt i muskler och skelett. Östrogen har effekt genom att binda till östrogenreceptorer i vävnader. En receptor är en mottagare och som sedan släpper in östrogenet i cellen, först då kan östrogenet ge effekt.
När östrogenproduktionen minskar i klimakteriet och till slut upphör blir kvinnor mer benägna att drabbas av förändrad hälsa tex försämrad hjärt-och kärlhälsa, benskörhet, ämnesomsättningssjukdomar sk metaboliskt syndrom med risk för högt blodtryck, förändrade blodfetter och diabetes m.fl.

Muskulaturens funktion

Men det är alltför sällan vi pratar om östrogenets betydelse för musklerna. Skelettmuskulaturen är det som vi brukar kalla för muskler och utgör majoriteten av de muskler som finns i kroppen. De fäster till största delen på ben, ligament och brosk. Med hjälp av skelettmuskulaturen skapas och styrs kroppens rörelser. Musklerna kan kontraheras snabbt med enorm kraft men de kan också bli trötta och behöva återhämtning och vila. Skelettmuskulaturen är avgörande för hela kroppens energimetabolism och östrogen är inblandat i skelettmuskulaturens ämnesomsättning.

Vad kan du göra?

Under klimakteriet och sedan efter menopaus kan det låga östrogenet leda till försämrad skelettmuskelkvalitet, förlust av skelettmuskelmassa och styrka. Detta kan innebära bland annat minskad rörlighet av musklerna.

I vissa studier har östrogenersättning visats ge positiv effekt på att mildra muskelskador och reparation av muskler efter skada och träning. Förutom östrogenersättning, har motion och styrketräning visat sig fungera som ett sätt att öka och eller efterlikna effekterna av östrogen på skelettmuskelfunktion.

Styrketräning har enligt forskning även bra effekt på klimakteriebesvär och i första hand vallningar och svettningar.

Behandling 

Vanlig motionsträning duger bra bara den sker regelbundet. Bäst effekt får man dock av träningsformer som belastar skelettet, som exempelvis styrketräning, jogging eller spinning. Styrketräning är viktigare än någonsin i livet för att skydda mot ökad benskörhet efter klimakteriet och den ska helst vara intensiv och utföras flera gånger i veckan för att även hjälpa mot klimakteriebesvär.

Om en kvinna står på hormonbehandling så kommer effekten av fysisk aktivitet sannolikt att förstärka effekten av hormonbehandling och det finns absolut inga hinder att kombinera dessa åtgärder – tvärtom. Tydligast är dock behovet för fysisk aktivitet hos kvinnor som inte väljer hormonbehandling. Detta då fysisk aktivitet också har positiv effekt på bentätheten och minskar risken för osteoporos/benskörhet.

För en behandling med östrogenersättning (hormonbehandling) behöver du träffa en kunnig läkare som kan rådge dig kring en lämplig behandling.

Behöver du råd eller hjälp med behandling erbjuder Womni klimakterierådgivning och individuell behandling av läkare och barnmorskor med specialkompetens inom kvinnohälsa och klimakteriet.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa

25 min
Digitalt möte / Telefon - du väljer!
950 kr

Genomgång av upplevda problem samt symtom och hormonella fas

Rådgivning kring din hälsa och plan för möjliga behandlingar

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel

Källor
Yoh, K., Ikeda, K., Horie, K., & Inoue, S. (2023). Roles of Estrogen, Estrogen Receptors, and Estrogen-Related Receptors in Skeletal Muscle: Regulation of Mitochondrial Function. International journal of molecular sciences, 24(3), 1853. https://doi.org/10.3390/ijms24031853
Pellegrino, A., Tiidus, P. M., & Vandenboom, R. (2022). Mechanisms of Estrogen Influence on Skeletal Muscle: Mass, Regeneration, and Mitochondrial Function. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 52(12), 2853–2869. https://doi.org/10.1007/s40279-022-01733-9
Enns, D. L., & Tiidus, P. M. (2010). The influence of estrogen on skeletal muscle: sex matters. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 40(1), 41–58.
https://doi.org/10.2165/11319760-000000000-00000Muskler | Anatomi & Fysiologi (anatomifysiologi.se)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22846059/

Vad våra patienter tycker om oss

Baserat på över 1000 patienters omdöme

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid