Spiralens funktion i klimakteriet

Hormonspiralens funktion

Är hormonspiralen en gåva till kvinnan eller bara en effektiv metod med flera användningsområden? Vi förklarar när och varför en hormonspiral är en fördelaktig behandling.
Till att börja med har hormonspiral flera olika användningsområden bl.a;

1.    Som preventivmedel

2.    Mot rikliga menstruationsblödningar

3.    Skydd av livmoderslemhinnan vid klimakteriebehandling

En hormonspiral innehåller en låg dos gestagen, dvs syntetiskt gulkroppshormon. Gulkroppshormon är det hormon som utsöndras från ägglossningen till nästa menstruation och som även kallas progesteron. Gulkroppshormon/progesteron finns i tre varianter, dvs kroppseget/bioidentiskt progesteron, gestagen och dydrogestagen.

Hormonspiralen finns i tre styrkor. Den som innehåller minst mängd kan sitta i 3 år och den med mest mängd kan sitta så länge som i 8 år om den används som preventivmedel. Används den som skydd för slemhinnan i livmodern i kombination med östrogen ska den bytas efter 5 år.

Spiral som behandling i klimakteriet

Om en kvinna under klimakteriet sätts in på östrogen mot klimakteriebesvär är det vanligt att bli rekommenderad insättning av en hormonspiral. Orsaken är det effektiva skyddet som den ger på livmoderslemhinnan. Östrogen leder nämligen till tillväxt av slemhinnan och ges inget gulkroppshormon kan den växa till och på sikt leda till cellförändringar/cancer. En hormonspiral håller livmoderslemhinnan tunn och det är en väldigt liten risk för förändringar av livmoderslemhinnan om man har en hormonspiral.

Hormonspiralen kan också rekommenderas vid kraftiga oregelbundna menstruationsblödningar.

Vilken hjälp kan man få av en hormonspiral?

1. Under starten av klimakteriet är det vanligt med kraftiga oregelbundna menstruationsblödningar. Här kan hormonspiralen hjälpa mycket. De flesta kvinnor med hormonspiral uppger minskad blödningsmängd. För en del försvinner mensen helt, för andra reduceras den. Få kvinnor får ökade besvär men i början, de första 3-6 månaderna efter insättning, är det inte ovanligt med stänkblödningar.

2.  Om en kvinna under klimakteriet sätts in på östrogen mot klimakteriebesvär är det vanligt att bli rekommenderad insättning av en hormonspiral. Orsaken är det effektiva skyddet som den ger på livmoderslemhinnan. Östrogen leder nämligen till tillväxt av slemhinnan och ges inget gulkroppshormon kan den växa till och på sikt leda till cellförändringar/cancer. En hormonspiral håller livmoderslemhinnan tunn. Mycket liten risk för förändringar med livmoderslemhinnan om man har en hormonspiral. Observera! Används den som skydd för slemhinnan i livmodern i kombination med östrogen ska den bytas efter 5 år.

3. Även fast det är ovanlig kan även äldre kvinnor bli gravida. Risken/chansen är inte stor men om man vill vara helt säker på att inte bli gravid ger hormonspiralen ett mycket gott skydd mot graviditet, 98%.

Döljer en hormonspiral klimakteriesymtom?

En hormonspiral mörkar sällan de klassiska klimakteriesymtomen som t.ex. svettningar och värmevallningar, psykiska besvär, nedsatt sexlust och sömnproblem. De kommer uttrycka sig precis som hos de kvinnor som följer ett vanligt förlopp med sjunkande könshormoner. Det är bara blödningsmönstret som spiralen döljer.
Har kvinnan en hormonspiral som maskerar blödningar bedömer en läkare ditt klimakterium utifrån dina symtom. I enstaka fall kan man även ta ett FSH-test som komplement.

Vad kan du göra?

Det finns olika varianter av hormoner och progesteron (bioidentiskt, gestagen och dydrogestagen) att behandla med vid klimakteriebesvär så det är bra att du läser på lite om behandlingsalternativ innan ditt vårdmöte. Det är också viktigt att du träffar en läkare som är kunnig inom de olika alternativen.

 

Behandling 

Fram till menopaus kan barnmorskor både skriva ut och sätta in en hormonspiral. Efter menopaus behöver en läkare förskriva spiralen, men barnmorskor kan fortfarande sätta in den.
När du hämtar ut spiralen för insättning kostar den ungefär 1000 SEK.

Behöver du råd eller hjälp med behandling erbjuder Womni klimakterierådgivning och individuell behandling av läkare och barnmorskor med specialkompetens inom kvinnohälsa och klimakteriet.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa

25 min
Digitalt möte / Telefon - du väljer!
950 kr

Genomgång av upplevda problem samt symtom och hormonella fas

Rådgivning kring din hälsa och plan för möjliga behandlingar

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel

Vad våra patienter tycker om oss

Baserat på över 1000 patienters omdöme

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid