Varför rätt vanor är viktigare än sömnmedel för god sömn

Vanor för god sömn

I jakten på god sömn vänder sig många till snabba lösningar som sömnmedel, men enligt kemiprofessor Ulf Ellervik är det våra vanor, snarare än medicin, som spelar den avgörande rollen. Med en djup förståelse för hur kemiska processer i kroppen påverkar sömn och vakenhet, framhåller Ellervik att vägen till bättre sömn oftast är ”supertråkig” men att det finns mycket att vinna genom att tänka långsiktigt. Här utforskar vi varför kroppen blir trött, hur sömnmedel påverkar hjärnan, och hur enkla rutiner kan ge den goda sömn vi alla behöver.

Läs hela artikeln här

_DSC7776

5 sömnstrategier

Så vad är lösningen? Enligt studien handlar det om att skapa hållbara och hälsosamma rutiner. Några av de viktigaste tipsen är att hålla regelbundna sovtider, undvika koffein på eftermiddagen, och skapa lugna kvällsvanor utan skärmar. Genom att stegvis bygga in dessa vanor kan vi skapa bättre förutsättningar för både kropp och hjärna att slappna av inför natten.

  • Skapa regelbundna vanor:
    Sov och vakna samma tid varje dag.
  • Låt dagsljus styra:
    Tillbringa tid ute varje dag för att hjälpa kroppen hålla sin dygnsrytm.
  • Undvik koffein efter lunch:
    Begränsa ditt koffeinintag för att ge kroppen tid att varva ner.
  • Undvik blått ljus kvällstid:
    Begränsa skärmtid och använd varmare belysning.
  • Rör på dig:
    Regelbunden motion förbättrar sömnen.

Varför sömnmedel inte behöver vara lösningen

Forskningen visar att många förlitar sig på sömnmedel som en snabb lösning, trots att de flesta medlen endast bör användas kortvarigt. Ett sömnmedel kan tillfälligt påverka GABA-receptorn, vilket får oss att somna, men effekten avtar med tiden och kan skapa beroende vid långvarig användning. En långvarig studie visade att personer som använt sömnmedel och de som inte gjort det skattade sina sömnproblem på samma nivå efter ett år – vilket innebär att en quick-fix sällan löser problemet på lång sikt.

Melatonin och dygnsrytmen

Melatonin är hormonet som startar kroppens ”sömnprogram” när det blir mörkt. Men eftersom vår inre klocka är känslig för ljus, kan kvällar med stark belysning och skärmtid störa produktionen. När vi utsätter oss för artificiellt ljus, särskilt blått ljus, minskar melatoninproduktionen, och vi rubbar vår naturliga dygnsrytm. Det kan förklara varför sömnen blir ytligare och svårare att upprätthålla.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning av sina sömnbesvär och diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa.

25 min/ 950 kr
Digitalt möte / Telefon - du väljer!

Genomgång av ditt självskattningstest, upplevda sömnproblem och hormonella fas

Rådgivning kring din hälsa och plan för möjliga behandlingar

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel

Läs mer om besökstyp

Balansen mellan vakenhet och sömn

För att förstå varför rutiner fungerar behövs en inblick i kroppens inre klocka, den så kallade cirkadiska rytmen. En balans mellan vakenhet och sömn skapas av olika signalsubstanser, och när vi följer våra naturliga rytmer känner vi oss mer energifyllda på dagen och tröttare på kvällen.

En tredjedel av livet ägnad åt sömn

Detta påminner oss om att sömnen inte bara är en funktion utan en nödvändighet för hälsa och välmående. Om vi prioriterar sömnen och de rutiner som gynnar den, investerar vi samtidigt i vår mentala och fysiska hälsa. Kanske är det dags att överge quick-fixen och välja den långsiktiga, om än tråkigare, vägen till god sömn.

Återfå din sömn och energi med Womni's Sömnskola

Har du sömnsvårigheter? Womni Sömnskola är särskilt utformad för kvinnor som vill förbättra sin sömnkvalitet, speciellt genom hormonella förändringar som klimakteriet. Vår 5-veckors kurs ger dig effektiva verktyg och expertinsikter för att skapa hållbara vanor och återfå energin.

Vad du får:

  • Djupdykningar i sömnens betydelse och vanliga sömnproblem
  • Övningar för att minska oro och stress
  • Sömnhygien och rutiner för hållbar förbättring
  • Podcasts och videoguider med Dr. Naomi Flamholc och sömnexperten Frida Rångtell

Pris: 399 kr – Gör sömnen till din styrka

Köp Sömnskolan i vår webbshop!

sömnskola

Vad våra patienter tycker om oss

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid