Bioidentiskt progesteron

Vad är progesteron

Vi börjar med allmän information om progesteron som även kallas även för ett gulkroppshormon. De celler som producerar progesteron är gulaktiga, därav namnet. Den högsta produktion av progesteron sker under graviditet i moderkakan och den näst högsta sker i den struktur som blir kvar när ägget slungas ut från äggblåsan vid ägglossningen. Progesteron produceras enbart under fertil ålder ca 12–14 dagar per månad och produktionen sker enbart mellan ägglossning och mens.

Vad är progesteronets uppgift?
Progesteronet har flera uppgifter bl.a;
- Som ett graviditetsbevarande hormon, dels genom att förändra slemhinnan i livmodern så att ett foster kan fästa, dels se till att det växande fostret inte släpper från slemhinnan.
- Att påverka normal utvecklingen av fostret
- Att förbereda brösten inför amning
- För att skydda slemhinnan i livmodern från att växa sig tjock under östrogenstimulering om du inte är gravid

Vad är progesteronets uppgift i klimakteriet?
Progesteron behövs som tillägg vid östrogenbehandling vid klimakteriebesvär eftersom slemhinnan behöver skyddas. Utan det skyddet finns en ökad risk för cellförändringar som på sikt kan leda till en livmodercancer.
Så om du står på en östrogenbehandling mot klimakteriebesvär behöver du tilläggsbehandling med gulkroppshormon för att skydda slemhinnan i livmodern från cellförändringar. Detta behövs däremot inte om livmodern är borttagen.

Tre varianter av progesteron

1. Bioidentiskt progesteron som har samma molekylära struktur som det endogena, alltså kroppens egna. Det kan även kallas för mikroniserat- eller kroppseget progesteron.
2. Gestagen, ett syntetiskt gulkroppshormon med stark effekt på slemhinnan. Finns flera olika typer av gestagener och finns i bl.a. p-piller och andra preventivmedel.
3. Dydrogesteron har snarlika egenskaper som det bioidentiska progesteronet. Har använts under många år utomlands vid klimakteriebehandling och är ett bra alternativ vid biverkningar av gestagen eller bioidentiskt progesteron.

Bra att veta om bioidentiskt progesteron

Bioidentiskt progesteron används mer internationellt än i Sverige. I Sverige är gestagen fortfarande förstahandsalternativ vid östrogenbehandling eftersom risken för cellförändringar av slemhinnan i livmodern blir väldigt liten. Men under de sista 6-8 åren har intresset för det bioidentiska progesteronet vuxit i Sverige och kvinnor önskar behandling med hormoner som liknar det som kvinnor producerar själva under fertil ålder. Internationella studier talar för att risken för bröstcancer kan minska vid användning av bioidentiskt progesteron i kombination med östrogen, i förhållande till gestagen i kombination med östrogen. Dock finns det en osäkerhet kring dessa studier och det behövs mer forskning inom detta område.

Vad är diskussionen om bioidentiskt progesteron?
Situationen i Sverige är lite krånglig kring bioidentiskt progesteron för klimateriebesvär och tyvärr skriver inte alla kliniker ut bioidentiskt progesteron av olika orsaker, trots att det står med på SFOG:s, Sveriges förening för obstretik och gynekologi, lista över godkända behandlingsalternativ.
Några av orsakerna är att;
- Det inte finns tillräkligt med svenska studier som visar att säkerheten av livmoderslemhinnan är lika bra med bioidentiskt progesteron som vid behandling med gestagen.
- Det i Sverige idag inte finns något läkemedel med bioidentiskt progesteron med indikation klimakteriebesvär. Det läkemedel som förskrivs med bioidentiskt progesteron har en annan behandlingsindikation än klimakteriet som t.ex. IVF behandling.
- När läkaren förskriver bioidentiskt behöver de på receptet skriva att de är införstådda med att produkten egentligen inte är menad att förskriva i detta syfte.
- Det är mer tidskrävande att ställa in en bra dos och behandling som fungerar för dig som individ. Tid som inte alltid finns inom den statliga vården.

Det är dock bra och viktigt att det finns olika typer av gulkroppshormoner pga kvinnors olika behov och känslighet. För hormonkänsliga som reagerat på gestagener kan bioidentiskt progesteron passa bättre. Om bioidentiskt progesteron förskrivs är det viktigt att detta görs av vårdgivare med erfarenhet av preparatet. Som läkare är det viktigt att veta hur det används, det är ett potent läkemedel som kan ge biverkningar och för dig som kvinna kan det krävas några justeringar innan du hittat rätt i behandlingen.

Vad säger läkarna på Womni?
Samtliga läkare på Womni har erfarenhet av alla olika gulkroppshormoner inklusive bioidentiskt progesteron och förskriver bioidentiskt progesteron vid behov efter en noggrann anamnesupptagning. Womni är positivt inställd till bioidentiskt progesteron.

Behandla med bioidentiskt progesteron

Vilken styrka och på vilket sätt man behandlar med beror var kvinnan är under klimakteriet. Det är viktigt att förstå att bioidentiskt progesteron inte passar alla utan en del kvinnor känner av bieffekter och kan behöva prova annan behandling.

Enligt läkemedelsverket bör vaginalt ultraljud utföras efter fem års behandling med bioidentiskt progesteron för att säkra att slemhinnan är fortsatt tunn. Womni rekommenderar ultraljud efter 1–2 års behandling för säkerhetsskull. Vid symtom som t.ex. oklara blödningar, nedre buksmärta eller nya flytningar ska vaginalt ultraljud ske tidigare än så.

Vilka styrkor av bioidentsikt progesteron finns?
De styrkor som finns att tillgå idag på recept är 200 mg progesteron och detta används så länge kvinnan fortfarande har menstruationen kvar. Menstruationen kan vara oregelbunden eller regelbunden. Efter menopaus används 100 mg progesteron. För att få detta utskrivet behöver läkaren göra en licensansökan till läkemedelsverket. Detta är en tidskrävande procedur och därför tar många kliniker ut en extra kostnad för att göra detta.

Det finns kvinnor som på eget bevåg laborerar med både doser och regim och från detta avråds bestämt då det kan leda till negativa hälsoeffekter. Det behövs t.ex. fortfarande mer forskning kring vilka högsta nivåer som en kvinnokropp klarar utan bieffekter. Det är viktigt att ha respekt för läkemedlet och behandling ska alltid ske i samråd med läkare.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa

25 min
Digitalt möte / Telefon - du väljer!
950 kr

Genomgång av upplevda problem samt symtom och hormonella fas

Rådgivning kring din hälsa och plan för möjliga behandlingar

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel

Enbart behandling med bioidentiskt progesteron

Det finns kvinnor som efterfrågar enbart behandling med bioidentiskt progesteron även under sen premenopaus d.v.s. utan tillägg med östrogen, men forskning visar än så länge att detta inte har bättre effekt än placebobehandling. De kvinnor som inte mår bra under sen premenopaus kan efter noggrann anamnes och efter att ha provat annan behandling ändå få pröva bioidentiskt progesteron, men det är som sagt inte ett förstahandsalternativ.

Vad våra patienter tycker om oss

Baserat på över 1000 patienters omdöme

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid