Behandling med testosteron

Sjunkande testosteron i klimakteriet

Efterfrågan av behandling med testosteron till kvinnor har ökat den senaste tiden. Men i Sverige finns det inget godkänt testosteron preparat för kvinnor, utan det testosteron som förskrivs är ämnat till män. Läkarna behöver därför göra en särskild förskrivning av testosteron gel som används till män eftersom kvinnor endast behöver 1/10 av den mängd som män behöver. Hur fungerar en testosteronbehandling för kvinnor och när behövs det?

Precis som att nivåerna av östrogen och progesteron minskar under klimakteriet påverkas även produktionen av testosteron. Sänkningen går däremot långsammare än de andra hormonerna. Symtom av sjunkande testosteron kan vara minskad sexuell lust och nedsatt driv eller vitalitet.

Forskning på testosteronbehandling hos kvinnor har hittills inte visat positiva effekter av testosteron på kognition, humör, energi- och muskeloskeletal hälsa. Den indikationen som finns för testosteron idag, både i Sverige och internationellt, är nedsatt nedsatt libido, alltså sexlust.

Negativa effekter

Om testosteron nivåerna i blodet följs med jämna mellanrum och ligger inom referensområdet är negativa effekter ovanliga. I denna behandling är läkarna extra försiktiga eftersom det finns biverkningar som är irreversibla, alltså oåterkalleliga.

De vanligaste bieffekterna är överdriven hårväxt på oönskade ställen t.ex. runt munnen som skäggväxt eller på området där gelen appliceras, akne och viktökning. Dessa är vanligtvis reversibla, dvs försvinner, med minskad dos eller utsättning. Alopeci, fördjupning av rösten och klitorisförstoring är sällsynta men kan uppstå vid långvarig behandling och höga testosteronvärden. Dessa är oåterkalleliga.

Behandling

Innan en behandling med testosteron sätts in utesluter man vanligtvis andra orsaker till den påverkade sexuella hälsan såsom relationsrelaterade, psykologiska och läkemedelsrelaterade t.ex. antidepressiva läkemedel.

I Sverige börjar oftast behandling med testosteron diskuteras efter att behandling med östrogen och progesteron inletts. Detta gäller framför allt för kvinnor med tidig kirurgisk eller naturlig menopaus, POI alltså menopaus innan 40 års ålder, samt sjukdomar med svikt i hypofysen eller binjuren. Om vissa symtom kvarstår några månader efter start med östrogenbehandling för klimakteriesymtom kan det vara aktuellt med testosteron om östrogenbehandlingen inte har effekt på den sexuella hälsan.

Du måste som kvinna kontrollera testosteron nivåerna genom ett blodprov innan behandlingsstart för att säkerställa att nivåerna är låga. Efter 2–3 månader efter start med testosteron utförs ytterligare kontroll för att se att nivåerna fortfarande håller sig inom det kvinnliga fysiologiska intervallet för att minimera negativa effekter.

Vad säger läkarna på Womni?
Samtliga läkare på Womni har erfarenhet av att behandla med testosteron hos kvinnor och förskriver en behandling vid behov efter en noggrann anamnesupptagning.

Vad kan du göra?

Har du besvär med din sexlust och tror att du skulle kunna bli hjälpt av en testosteronbehandling behöver du boka ett besök hos en kunnig läkare. Bedömer läkaren att du skulle kunna få en positiv effekt på din sexuella hälsa så sätter ni upp en behandlingplan för att kontrollera dina värden både innan och under behandling. Det bör även finns med en årlig utvärdering i din behandlingplan.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa

25 min
Digitalt möte / Telefon - du väljer!
950 kr

Genomgång av upplevda problem samt symtom och hormonella fas

Rådgivning kring din hälsa och plan för möjliga behandlingar

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel

Vad våra patienter tycker om oss

Baserat på över 1000 patienters omdöme

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid