Behandling av sexuella besvär

Sexualiten och kärlekslivet betyder mycket för livskvalitet i alla åldrar. Trots att vi åldras kan vi ha fortsatt intresse för sex och ha förmåga att njuta av våra kroppar.

Underlivsbesvär

De sexuella besvären i förbindelse med klimakteriet är fortsatt tabubelagda. Då kvinnan inte alltid pratar om detta öppet och vården inte ofta frågar om dessa besvär är risken att du som kvinna lider och att din livskvalitet påverkas negativt helt i onödan.

Att uppleva underlivsbesvär som kvinna över 50 år är idag väldigt vanligt. Besvären kan vara torrhetskänsla, skav, smärta vid cykling, promenad eller vid samlag. Dessa besvär fortsätter ofta många år efter menopaus (1 år efter den sista blödningen). Orsaken är nedsatt östrogennivå och påverkan av slemhinnorna i underlivet.

Nedsatt sexlust

Ett annat besvär relaterat till klimakteriet är nedsatt sexlust, detta kan märkas redan tidigare i klimakteriet och innan 50-årsåldern. En orsak kan vara att en del kvinnor lider så svårt av klimakteriebesvär med sömnstörningar och psykisk ohälsa att lust och glädje förknippat med sex försvinner. De flesta märker dock ingen skillnad i sin sexualitet.

Var ska du vända dig för att få hjälp?

Är ditt huvudsakliga besvär torra slemhinnor, skav och samlagssmärta rekommenderas lokal östrogenbehandling. Dessa finns i form av vaginaltablett, kräm eller vagitorium. Man kan pröva sig fram och se vilken form och preparat som passar en själv bäst. Rekommendationen är 1 behandling dagligen de första 2 veckorna sedan 2 gånger i veckan som underhållsdos. Det finns också vaginalring som byts ut var tredje månad.
Lokal östrogenbehandling finns receptfritt på apoteket (Vagifem och Ovesterin) men kan också skrivas ut på recept av allmänläkare eller gynekolog. Även vaginal behandling med Intrarosa kan skrivas ut på recept som hjälper mot torra slemhinnor i underlivet samt nedsatt sexlust.

Om du upplever problem med ditt sexliv och önskar fortsätta vara sexuellt aktiv kan samtal med en sexolog vara en mycket bra investering, både för dig själv och din relation.

Om du misstänker att dina sexuella besvär är kopplat till klimakteriet kan du boka tid med en läkare eller med en sexolog på Womni för konsultation.

Referens
SFOG: sexologi ur gynekologisk synvinkel 2018. 9 Äldre kvinnas sexualitet. S 33.

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid