Blodprovtagning i klimakteriet
Tolka provsvar i klimakteriet
Om du har genomgått en provtagning för att se om du är i klimakteriet kan det vara svårt att tolka svaren då nivåerna av könshormoner varierar mycket i menscykeln och hormonerna har olika cykler. Ett värde kan också vara normalt för en person, men ge besvär för en annan. Därför är det ditt mående och dina symtom som är av största vikt i en bedömning av ditt klimakterie och en eventuell behandling hos en vårdgivare. Womni rekommenderar alltid samtal med en kunnig vårdgivare efter en provtagning för att få en mer korrekt bild.
Vad kan blodprovtagning avslöja i klimakteriet?
Om du misstänker att du är i slutet av perimenopaus, även kallat förklimakteriet, så kan blodprov bekräfta att du är nära din sista menstruation. Däremot är det svårare att få någon klarhet i dina könshormoner med hjälp av blodprovtagning om du är i den första delen av klimakteriet och har en regelbunden menscykel. Då är det lättare att gå på dina upplevda symtom när man sätter diagnos och rekommenderar en behandling.
FSH
Generellt kan man säga att om provtagning sker är FSH det primära provet att ta under klimakteriet. FSH är ett hormon från hypofysen vars uppgift är att stimulera äggens tillväxt inuti äggstockarna. Värdet visar hur bra eller dåligt äggstocken svarar på signalen att låta ett ägg växa till. Under övergångsperioden börjar FSH stiga. Hjärnan behöver arbeta mer för att få äggstocken att svara. Normal värde i fertil fas är mindre än 15 mIU/l. Värden omkring 25 visar att man med stor sannolikhet befinner sig i klimakteriet. Ett värde över 40 tyder på att äggstockarnas förmåga att producera könshormoner nu är mycket begränsad. Efter menopaus är det inte ovanligt med värden omkring 100. Hjärnan förstår inte riktigt att äggen tagit slut och fortsätter med att försöka stimulera äggstocken så att ägg kan mogna.
När är det aktuellt med blodprovtagning?
Produktionen av könshormoner varierar dagligen och svänger extra mycket under klimakteriet när äggstockarnas förmåga sviktar. Generellt är då hormonanalyser under klimakteriet opålitliga markörer och svåra att tyda, men det finns tillfällen då provtagning är aktuellt.
Under 45 år
Är du yngre än 45 år med symtom på klimakteriet, och har haft färre än 4 blödningar på 1 år rekommenderas en kontroll hos läkare. Du kan även provta ditt FSH via blodprovtagning eller hemmatest.
Menopaus- sista mensen
Om du har du haft din sista menstruation, menopaus, ligger hormonerna naturligt låga. Även här kan markören FSH berätta för dig om du är i menopaus eller ej.
Insatt behandling för klimakteriebesvär
Om du redan står på en behandling med läkemedel mot klimakteriebesvär är det ditt mående som är det viktiga och provtagning behövs oftast inte. Om du däremot inte mår bra på insatt behandling så kan blodprov på dina hormoner tydliggöra om du t.ex. är i menopaus, vilket kan betyda att din behandling ska optimeras eller ändras.
Preventivmedel
Om du använder visa typer av preventivmedel som inte hämmar ägglossningen kan det ibland vara bra att bekräfta var du är i klimakteriet med hjälp av blodprov på dina könshormoner.
Vad säger läkarna på Womni?
Om du bokar ett möte hos Womni så brukar vi inte rekommendera någon provtagning innan. För vid typiska symtom på klimakteriet hos en i övrigt frisk kvinna behövs ingen provtagning, utan det är samtalet om måendet och symtomen som är indikatorn för klimakteriet och som avgör en eventuell behandling.
Om läkaren eller barnmorskan under besöket ändå vill utesluta någon annan diagnos så kan provtagning vara aktuell. Då skickar läkaren eller barnmorskan en remiss till patientens närmaste provtagningställe på de blodmarkörerna som behöver testas.
Boka tid med läkare
För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa
25 min
Digitalt möte / Telefon - du väljer!
950 kr
Vad våra patienter tycker om oss
Baserat på över 1000 patienters omdöme
— "Detta var helt fantastiskt. Så bra att kunna diskutera detta med någon snäll och kunnig person. Jag är så glad att jag hittat er!"
— "Mycket nöjd med att kunna prata om svåra saker hemifrån med en vänlig expert. Värdefullt när vårdcentral saknas."
— "Jag fick professionell rådgivning utifrån min kropp och situation. Mycket bra bemötande som jag inte fått någon annanstans."
Womni AB
Org.nr: 559278-6114
Vasagatan 10
111 20 Stockholm