Pressrelease Sexuell Hälsa

Kvinnors rätt till sexuell hälsa - hela eller halva livet?

Det finns ett stigma i att tala om sex hos medelålders- och äldre kvinnor, speciellt när det handlar om nedsatt sexuell lust, smärta och det som kan upplevas som en dysfunktion. Att den sexuella funktionen försämras för kvinnor i och efter klimakteriet är t.o.m allmänt accepterat enligt forskning.* Dessutom är tillgång till information och professionell hjälp när det gäller sexuell hälsa inom vården begränsad. Det är två av flera anledningar till att många kvinnor inte får eller vågar söka behandling och hjälp.

Womni  har samlat data från 45 000 kvinnor i åldern 35-60 år. Där framkom det att drygt 37% av deltagarna svarade att de upplever symtom från underlivet såsom svårighet vid penetrerande sex och torrhetskänsla, och hela 63% upplever förändrad sexdrift och lust.**
En av de naturliga orsakerna är att produktionen av östrogen minskar under klimakteriet, vilket kan skapa symtom som nedsatt sexuell lust och torra slemhinnor, som i sin tur bidrar med obehag eller smärta vid samlag.

Upplever du förändringar i din sexdrift eller lust?

sexuell-hälsa-så-mår-kvinnor

Finns hjälp att få

Dessa siffror visar att för mer än 63% tar sexlivet slut eller påverkas mycket negativt vid inträde i klimakteriet, vilket skulle innebära att många kvinnor med normal medellivslängd spenderar drygt halva sina liv utan möjlighet att njuta av smärtfritt och lustfyllt sexliv.

Helena Cewers, en av Womnis auktoriserade kliniska sexologer och barnmorska med mer än 40 års erfarenhet, berättar om vanliga problem,
- Många kvinnor får svårare att hitta till orgasmen och kan behöva råd kring smärtproblematik. Det är även vanligt att man känner press från sin partner och börjar dra sig undan vilket kan skapa konflikt i relationen.

“”Medelålders- och äldre kvinnor säger ofta att de känner sig avfärdade när de talar om sina sexuella behov och önskan om att kunna vara sexuellt aktiva“

- Medelålders- och äldre kvinnor säger ofta att de känner sig avfärdade när de talar om sina sexuella behov och önskan om att kunna vara sexuellt aktiva. Därför väljer många kvinnor att boka ett digitalt sexologbesök hos Womni för att få hjälp med allt som rör sexualitet och relationer. Ensam eller tillsammans med sina partner.

Ange hur stor påverkan dessa symtom har på din livskvalitet?

Skärmavbild-2023-10-24-kl.-13.13.27

- Det är inte acceptabelt att kvinnor som är mitt i livet ska ha så mycket problematik kring sin sexuella hälsa anser vi på Womni, säger Naomi Flamholc medicinskt ansvarig på Womni. "Kvinnor har rätt till ett bättre mående i denna ålder, och det finns hjälp att få. För många kvinnor förändrar sexologrådgivning en stor del av samlivet, och i vissa fall kan hjälpmedel samt läkemedel göra stor skillnad för kvinnor och deras relationer."

Läs mer om Womnis vårdtjänster eller om Sexuell hälsa

För mer information vänligen kontakta Naomi Flamholc, medicinskt ansvarig Womni på naomi@womni.se eller Elin Emanuelsson, pressansvarig på elin@womni.se

*) Studie: Sexual Health in Menopause https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31480774/
**) Womnis undersökning https://womni.se/pressrelease-sexuell-halsa-i-klimakteriet

womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid