PMS symtom
Vallningar och svettningar

Hur yttrar sig symtomet?

Vallningar kan upplevas som plötsliga och intensiva värmekänslor i ansiktet och halsen, bröstet och överkroppen. Det typiska är att värmesensationen startar i bröstet för att sedan sprida sig utåt. Värmevallning kan också åtföljas av svettningar och röda kinder. Det är heller inte ovanligt med ångest och hjärtklappning under de 1-2 minuter som de brukar hålla i sig.

Värmevallning som kallas för nattsvettning om det sker på natten ger inte sällan effekt på övriga livet genom att sömnen störs. En sömnstörning kan leda till ökad trötthet, försämrad mental förmåga och känslomässigt mer skör där både relationer och arbetsförmågan kan påverkas.

Vallningar är ett vanligt symtom både under klimakteriet och PMS. Den största skillnaden mellan de två är att vallningar under klimakteriet orsakas av en minskning av östrogennivåerna, medan vallningar under PMS orsakas av att basal temperaturen ökar med 0,5 grader fram till någon dag innan mens då den åter sjunker.

När du bör söka hjälp

Värmevallningar och nattsvettningar är en vanlig orsak till att kvinnor önskar behandling med könshormoner. För att påbörja en sådan behandling behöver du boka tid hos en kunnig läkare.

Det finns även andra sätt att minska symtomen utöver behandling med könshormon som t.ex styrketräning. Alternativ utöver hormonbehandling kan du även diskutera med en kunnig barnmorska.

Hur kan jag få hjälp?

Har du symtom som du vill utreda kan du boka tid hos en kunnig läkare på Womni för hjälp med provtagning, diagnosticering och ev förskrivning av läkemedel för både PMS och andra besvär.

Womni erbjuder rådgivning och individuell behandling av läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering  samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom PMS.

25 min/ 950 kr
Digitalt möte / Telefon - du väljer!

Genomgång av din hälsoenkät, upplevda symtom och hormonella fas

Individanpassad rådgivning samt rekommenderad behandling

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel
womnihealth_icons-03

Vill du få mer kunskap om kvinnohälsa och PMS?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vad våra patienter tycker om oss

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid