PMS symtom
Minskat intresse för dagliga aktiviteter

Så yttrar sig symtomet

Minskat intresse för dagliga aktiviteter kan beskrivas som en känsla av att man inte vill göra de saker som man normalt tycker om. Orsaken kan bero på olika faktorer och kan även vara en konsekvens av andra symtom som ledvärk, sömnbrist och ångest.

De hormonella förändringarna i kroppen ligger också till grund för känslan av att inte vilja deltaga i dagliga aktiviteter.

Framförallt påverkar dessa hormon;

Östrogen är ett hormon som är förknippat med känslor av välbefinnande och motivation. När nivåerna av östrogen sjunker under PMS kan det leda till känslor av nedstämdhet, trötthet och minskat intresse för aktiviteter.

Progesteron är ett hormon som är förknippat med känslor av oro och ångest. När nivåerna av progesteron ökar under PMS kan det leda till känslor av oro, ångest och minskat intresse för aktiviteter.

Vad kan du göra själv?

Specifika tips för att hantera minskat intresse för dagliga aktiviteter under PMS:

 • Låt dig inte pressa dig själv att göra saker som du inte vill göra. Det är okej att ta en paus från dina dagliga aktiviteter under PMS.
 • Fokusera på aktiviteter som du tycker om och som gör dig glad. Även om du inte har lust att göra något, kan det vara bra att försöka göra något som du vet att du kommer att njuta av.
 • Be om hjälp från andra. Om du känner dig överväldigad av dina symtom kan du prata med en vän, familjemedlem eller vårdpersonal.

När du bör söka hjälp

Du bör söka hjälp för minskat intresse för dagliga aktiviteter vid PMS om:

 • Dina symtom är så allvarliga att de påverkar din vardag och livskvalitet. Detta kan vara fallet om du har svårt att arbeta, studera, sköta dina relationer eller delta i andra aktiviteter som du tycker om.
 • Du känner dig ledsen, deprimerad eller hopplös.
 • Du har självmordstankar eller självdestruktivt beteende.
 • Du är orolig för att dina symtom kan vara ett tecken på ett annat tillstånd, till exempel en psykisk sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att minskat intresse för dagliga aktiviteter vid PMS är ett vanligt problem, men det är inte normalt att symtomen är så allvarliga att de påverkar din vardag. Om du upplever svår minskat intresse för dagliga aktiviteter vid PMS bör du söka hjälp hos en läkare eller psykolog.

Hur kan jag få hjälp?

Det finns en rad olika behandlingar som kan hjälpa till att lindra  PMS besvär. Behandlingen beror på hur allvarliga dina symtom är och på vilka andra faktorer som kan bidra till dem. I vissa fall kan det vara tillräckligt med att göra livsstilsförändringar, till exempel att undvika stress, få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam kost. I andra fall kan det vara nödvändigt med läkemedel eller psykologisk behandling.

Här är några exempel på behandlingar som kan hjälpa till att lindra humörsvägningar vid PMS:

Läkemedel som antidepressiva läkemedel, som SSRI-läkemedel, kan lindra ångest och andra PMS-symtom. Även hormonbehandlingar, som p-piller eller östrogen- eller progesteronbehandling, kan hjälpa till att stabilisera hormonerna och lindra PMS-symtom.

Livsstilsförändringar
i form av regelbunden motion, tillräckligt med sömn och hälsosam kost samt stresshanteringstekniker.

Psykologisk behandling
KBT-terapi kan hjälpa till att identifiera och förändra de negativa tankemönster och beteenden som kan bidra till ångest och mindre intresse att delta vid dagliga aktiviteter.

Har du symtom som du vill utreda kan du boka tid hos en kunnig läkare på Womni för hjälp med provtagning, diagnosticering och ev förskrivning av läkemedel för både PMS och andra besvär.

Womni erbjuder rådgivning och individuell behandling av läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering  samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom PMS.

25 min/ 950 kr
Digitalt möte / Telefon - du väljer!

Genomgång av din hälsoenkät, upplevda symtom och hormonella fas

Individanpassad rådgivning samt rekommenderad behandling

Vid behov förskrivning av:

 • Hormonbehandling
 • Remisser
 • Övriga läkemedel
 • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
 • Preventivmedel
womnihealth_icons-03

Vill du få mer kunskap om kvinnohälsa och PMS?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vad våra patienter tycker om oss

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid