PMS symtom
Snabba humörsvängningar

Så yttrar sig symtomet

Snabba humörsvängningar under PMS är en vanlig upplevelse för många kvinnor. De kan beskrivas som plötsliga och kraftiga förändringar i humör, från att vara glad och energisk till att vara ledsen, arg eller irritabel. Dessa humörsvängningar kan vara mycket svåra att hantera och kan påverka kvinnans dagliga liv, arbete, studier eller relationer.

Under menstruationscykeln förändras nivåerna av östrogen och progesteron. Dessa hormoner kan påverka hjärnans kemi och kan leda till humörsvängningar. Stress kan också förvärra symtomen på PMS, inklusive snabba humörsvängningar.

Livsstilsfaktorer som ohälsosam kost, brist på motion och sömnbrist kan också bidra till snabbare humörsvängningar under PMS.

Det är viktigt att komma ihåg att PMS är en naturlig del av en kvinnas liv, men det finns hjälp att få med rätt behandling och strategier.

Vad kan du göra själv?

Mer specifika tips för att hantera humörsvägningar vid PMS:

 • Ta en paus när du känner dig pressad.
 • Gå ut och ta en promenad, andas djupt eller gör något annat som hjälper dig att lugna ner dig.
 • Undvik situationer som du vet kommer påverka ditt humör. Om du kan, försök att planera din dag så att du undviker att vara i situationer där du känner dig stressad eller arg.
 • Ställ realistiska förväntningar på dig själv. Under PMS kan det vara svårt att koncentrera sig eller utföra uppgifter som du normalt tycker om. Var snäll mot dig själv och ge dig själv den tid och energi du behöver.
 • Be om hjälp från andra. Om du känner dig överväldigad av dina känslor kan du prata med en vän, familjemedlem eller terapeut.

Det är viktigt att komma ihåg att PMS är en naturlig del av en kvinnas liv, men med rätt behandling och strategier för hantering kan du leva ett fullt och lyckligt liv, även under PMS.

När du bör söka hjälp

Om du upplever humörsvägningar som påverkar din vardag och livskvalitet bör du söka hjälp. Detta kan vara fallet om du har:

 • Svåra humörssvängningar som leder till att du har svårt att hantera ditt arbete, dina relationer eller andra aspekter av ditt liv
 • Humörssvängningar som leder till att du har självmordstankar eller självdestruktivt beteende
 • Humörssvängningar som är så allvarliga att de orsakar betydande problem i ditt liv

Humörsvägningar vid PMS är vanliga, men det är inte normalt att de är så allvarliga att de påverkar din vardag. Om du upplever svåra humörssvängningar bör du söka hjälp hos en läkare eller psykolog.

Hur kan jag få hjälp?

Det finns en rad olika behandlingar som kan hjälpa till att lindra humörsvägningar vid PMS. Behandlingen beror på hur allvarliga dina symtom är och på vilka andra faktorer som kan bidra till dem. I vissa fall kan det vara tillräckligt med att göra livsstilsförändringar, till exempel att undvika stress, få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam kost. I andra fall kan det vara nödvändigt med läkemedel eller psykologisk behandling.

Här är några exempel på behandlingar som kan hjälpa till att lindra humörsvägningar vid PMS:

Läkemedel som antidepressiva läkemedel, som SSRI-läkemedel, kan hjälpa till att lindra humörsvängningar och andra PMS-symtom.
Även hormonbehandlingar, som p-piller eller östrogen- eller progesteronbehandling, kan hjälpa till att stabilisera hormonerna och lindra PMS-symtom.

Livsstilsförändringar
i form av regelbunden motion, tillräckligt med sömn och hälsosam kost samt stresshanteringstekniker.

Psykologisk behandling
KBT-terapi kan hjälpa till att identifiera och förändra de negativa tankemönster och beteenden som kan bidra till humörsvängningar.

Har du symtom som du vill utreda kan du boka tid hos en kunnig läkare på Womni för hjälp med provtagning, diagnosticering och ev förskrivning av läkemedel för både PMS och andra besvär.

Womni erbjuder rådgivning och individuell behandling av läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering  samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom PMS.

25 min/ 950 kr
Digitalt möte / Telefon - du väljer!

Genomgång av din hälsoenkät, upplevda symtom och hormonella fas

Individanpassad rådgivning samt rekommenderad behandling

Vid behov förskrivning av:

 • Hormonbehandling
 • Remisser
 • Övriga läkemedel
 • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
 • Preventivmedel
womnihealth_icons-03

Vill du få mer kunskap om kvinnohälsa och PMS?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vad våra patienter tycker om oss

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid