PMS symtom
Ångest och oro

Så yttrar sig symtomet

Ångest och oro är vanliga symtom på PMS. De kan beskrivas som en känsla av oro, nervositet eller stress. Ångest kan leda till svårigheter att koncentrera sig, att sova och att hantera stress. Oro kan leda till att kvinnor oroar sig för saker som de inte kan kontrollera, och det kan göra det svårt att slappna av och njuta av livet.

Det är inte helt känt vad som orsakar ångest och oro under PMS. Det är dock troligt att de beror på en kombination av hormonella förändringar, stress och livsstilsfaktorer. Under menstruationscykeln förändras nivåerna av östrogen och progesteron. Dessa hormoner kan påverka hjärnans kemi och kan leda till ångest och oro. Stress kan också förvärra symtomen på PMS, inklusive ångest och oro.

Vad kan du göra själv?

Här är några specifika tips för att hantera ångest och oro vid PMS:

  • Identifiera dina triggers. Vad får dig att känna dig orolig eller ängslig? När du vet vad som utlöser dina symtom kan du börja utveckla strategier för att hantera dem.
  • Träna regelbundet. Regelbunden motion är ett utmärkt sätt att minska stress och ångest.
  • Få tillräckligt med sömn. När du är trött är du mer benägen att känna dig orolig eller ängslig.
  • Ät en hälsosam kost. Att äta en hälsosam kost kan hjälpa till att stabilisera ditt humör och minska stress.
  • Lär dig stresshanteringstekniker. Det finns många olika stresshanteringstekniker som kan hjälpa till att lindra ångest och oro, till exempel djupandning, meditation och yoga.
  • Sök professionell hjälp. Om dina symtom är svåra eller påverkar din vardag bör du söka professionell hjälp. En läkare eller psykolog kan hjälpa dig att utveckla en behandlingsplan som är rätt för dig.

När du bör söka hjälp

Du bör söka hjälp för ångest vid PMS om:

  • Dina symtom är så allvarliga att de påverkar din vardag och livskvalitet. Detta kan vara fallet om du har svårt att arbeta, studera, sköta dina relationer eller delta i andra aktiviteter som du tycker om.
  • Du har självmordstankar eller självdestruktivt beteende.
  • Du är orolig för att dina symtom kan vara ett tecken på ett annat tillstånd, till exempel en psykisk sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att ångest vid PMS är ett vanligt problem, men det är inte normalt att symtomen är så allvarliga att de påverkar din vardag.

Hur kan jag få hjälp?

Det finns en rad olika behandlingar som kan hjälpa till att lindra ångest vid PMS. Behandlingen beror på hur allvarliga dina symtom är och på vilka andra faktorer som kan bidra till dem. I vissa fall kan det vara tillräckligt med att göra livsstilsförändringar, till exempel att undvika stress, få tillräckligt med sömn och äta en hälsosam kost. I andra fall kan det vara nödvändigt med läkemedel eller psykologisk behandling.

Här är några exempel på behandlingar som kan hjälpa till att lindra humörsvägningar vid PMS:

Läkemedel som antidepressiva läkemedel, som SSRI-läkemedel, eller ångestdämpande läkemedel kan hjälpa till att lindra ångest, oro och andra PMS-symtom. Även hormonbehandlingar, som p-piller eller östrogen- eller progesteronbehandling, kan hjälpa till att stabilisera hormonerna och lindra PMS-symtom.

Livsstilsförändringar
i form av regelbunden motion, tillräckligt med sömn och hälsosam kost samt stresshanteringstekniker.

Psykologisk behandling
KBT-terapi kan hjälpa till att identifiera och förändra de negativa tankemönster och beteenden som kan bidra till ångest.

Har du symtom som du vill utreda kan du boka tid hos en kunnig läkare på Womni för hjälp med provtagning, diagnosticering och ev förskrivning av läkemedel för både PMS och andra besvär.

Womni erbjuder rådgivning och individuell behandling av läkare med specialkompetens inom kvinnohälsa.

Boka tid med läkare

För kvinnor som önskar utredning och diagnosticering  samt att diskutera möjligheten till hormonell- eller annan medicinsk behandling av Läkare med specialkompetens inom PMS.

25 min/ 950 kr
Digitalt möte / Telefon - du väljer!

Genomgång av din hälsoenkät, upplevda symtom och hormonella fas

Individanpassad rådgivning samt rekommenderad behandling

Vid behov förskrivning av:

  • Hormonbehandling
  • Remisser
  • Övriga läkemedel
  • FAR (fysisk aktivitet på Recept)
  • Preventivmedel
womnihealth_icons-03

Vill du få mer kunskap om kvinnohälsa och PMS?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vad våra patienter tycker om oss

icon_ratings2
womni_w_white

Womni AB

Org.nr: 559278-6114

Vasagatan 10
111 20 Stockholm

Kontakt

Patientrelaterade frågor?
Logga in på Mina sidor

Företagsrelaterade frågor?
Pressrum

Boka tid